29.6.07

το μονο σιγουρο: φταιει η ΔΕΗ

Ευστράτιος
Μέλος 3ης Βαθμίδας
Greece
685 Μηνύματα
Απεστάλη: 29/06/2007, 15:30:45
**************************************************
Από την σημερινή Ελευθεροτυπία…

ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΣ

«Είδα το έγκλημα»

Της ΚΥΡΑΣ ΑΔΑΜ

Οι μη συντηρημένοι ρότορες πυλώνων της ΔΕΗ και ένα «πιστόλι» πυροσβεστικού σωλήνα που δεν λειτούργησε ποτέ πάνω στη φωτιά, η οποία μόλις είχε ξεσπάσει, είναι οι μεγάλες αιτίες της ανυπολόγιστης, βιβλικής καταστροφής, που ξεκίνησε χθες το βράδυ από τα Δερβενοχώρια και συνεχίζει την ανεξέλεγκτη πλέον πορεία της στον συστηματικώς υποβαθμισμένο αλλά σημαντικότατο πνεύμονα πρασίνου όλου του Λεκανοπεδίου.

Επισημαίνεται ότι το ρεπορτάζ αυτό δεν βασίζεται σε πληροφορίες και μαρτυρίες τρίτων. Η υπογράφουσα είναι αυτόπτης μάρτυς της τραγωδίας, ως μόνιμη κάτοικος στην περιοχή αυτή.

Προχθές το σούρουπο, μεταξύ 7.30 και 8 μ.μ., ένας πυλώνας της ΔΕΗ κοντά στη γεώτρηση, στην πλαγιά τού «Μεγάλου Βουνού», στους πρόποδες του οποίου βρίσκεται το χωριό Στεφανη, έπιασε φωτιά. Οι υψηλές θερμοκρασίες βοήθησαν καίρια την πυρκαγιά, η οποία επεκτάθηκε αμέσως στα κλαδιά των πεύκων κάτω από τον πυλώνα.

Βασική αιτία της ανάφλεξης του πυλώνα είναι ότι φέτος δεν καθαρίστηκαν εναερίως οι μονωτήρες των πυλώνων, με το μικρό ειδικό ελικόπτερο που κάθε χρόνο εκτελεί την εργασία αυτή.

Με την εμφάνιση της πυρκαγιάς κινητοποιήθηκε το μοναδικό μικρό πυροσβεστικό όχημα που διαθέτει η πυροσβεστική δύναμη του Δήμου Δερβενοχωρίων. Σημειώνεται ότι, ενώ στο παρελθόν ο υποσταθμός της Πυροσβεστικής, σε μια τόσο «εύφλεκτη» περιοχή, διέθετε περισσότερα οχήματα και άνδρες, η Πυροσβεστική Διεύθυνση Οινοφύτων απέσυρε τη δύναμη και άφησε μόνον ένα κλιμάκιο τεσσάρων ανδρών. Αλλά και όταν το... κουτσουρεμένο κλιμάκιο έφτασε στον τόπο της πυρκαγιάς, διαπίστωσε στην πράξη ότι... δεν λειτουργούσε το πιστόλι τού πυροσβεστικού σωλήνα για να ρίξει νερό.

Η προσπάθεια εγκαταλείφθηκε ύστερα από λίγο, ενώ τα πρώτα πεύκα του πυκνού δάσους άρχισαν να γίνονται παρανάλωμα του πυρός.

Τότε επιστρατεύτηκε η... εύκολη λύση: εκλήθησαν τα πυροσβεστικά αεροπλάνα. Τα οποία έφτασαν, έκαναν δύο ρίψεις νερού και έφυγαν, αφού είχε πέσει το σκοτάδι.

Από εκεί και πέρα, άρχισε η βιβλική καταστροφή, με το «Μεγάλο Βουνό» να καίγεται ανεξέλεγκτα όλο το βράδυ και τον νότιο άνεμο να στέλνει τη φωτιά προς την πλευρά της Χασιάς...

Οι επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις ακροβολίστηκαν στο χωριό Στεφανη για να αποτρέψουν την εξάπλωση της πυρκαγιάς μέσα στο χωριό. Ολοι όμως προχθές το βράδυ έμειναν θλιβεροί θεατές της καταστροφής, καθώς και οι κάτοικοι της περιοχής δεν εξεδήλωσαν ιδιαίτερη προθυμία να κάνουν ό,τι μπορούν για να σώσουν «τον θησαυρό τους», όπως το χαρακτηρίζουν εκ των υστέρων, τώρα που χάθηκε...

Χθες το πρωί, με το πρώτο φως της ημέρας, λίγο πριν από τις 6 π.μ., μεγάλος αριθμός αεροσκαφών και αργότερα δύο ελικόπτερα άρχισαν την τιτάνια προσπάθεια περιορισμού της πυρκαγιάς, που όμως είχε θεριέψει προς την πλευρά της Χασιάς. Η ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος και οι επιτελείς (κ.κ. Κόης, Κοτσιάς, Μαλακάσης) ήταν παρόντες καθ' όλη τη διάρκεια των προσπαθειών. Επί ματαίω, όμως...

Το πυκνότατο δάσος και το δύσβατο του εδάφους δεν επέτρεψαν σε επίγειες δυνάμεις να συμπληρώσουν το έργο των αεροσκαφών. Και αυτό γιατί η Δασική Υπηρεσία και συναρμόδιοι φορείς έχουν εγκαταλείψει τον κατά τα άλλα «εθνικό δρυμό» και «πνεύμονα» της Αττικής στην τύχη του. Οι ζώνες πυρασφάλειας και οι δρόμοι στο δάσος είναι ανύπαρκτοι και, φυσικά, μέσα στην πυρκαγιά κανείς δεν μπορεί να τους ανοίξει.

Ετσι «απλά» και «ελληνικά», λοιπόν, χάθηκε ένας ακόμη «πνεύμονας» της Αττικής.

http://www.enet.gr/online/online

Στράτος
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...