10.11.07

ερευνες για την κανναβη

ελευθεροτυπια - Μ. Δευτερα 21 Απριλιου 2003

ΚΑΝΝΑΒΗ: Η ΑΣΠΙΡΙΝΗ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ
ενα νεο ρολο ως η ασπιρινη του 21ου αιωνα μπορει να κερδισει η ινδικη κανναβη, το τριτο πιο δημοφιλες "ναρκωτικο αναψυχης" μετα το αλκοολ και τον καπνο, αφου συγκεντρωνονται ολο και περισσοτερες αποδειξεις οτι μπορει να προστατευσει τον εγκεφαλο απο την καταστροφικη επιδραση της γηρανσης και να συντελεσει στην προληψη παθησεων του νευρικου συστηματος.

αν και σε πρωτη φαση το συγκεκριμενο ναρκωτικο επηρεαζει την αντιληψη κι επιδρα αρνητικα στη μνημη, φαινεται οτι μπορει μακροπροθεσμα να βοηθησει στην προληψη εκφυλιστικων ασθενειων οπως η Αλτσχαϊμερ, η νοσος του Παρκινσον, η νοσος του Χαντινγκτον και παθησεις των κινητικων νευρωνων.

επιστημονες του Ινστιτουτου Νευρολογιας στο Κουινς Σκουεαρ του Λονδινου κανουν λογο για την "τεραστια δυναμικη" των συστατικων της κανναβης οσο βελτιωνεται η αναλυση και η εκτιμηση κατ επεκταση των βιολογικων και φαρμακευτικων της δυνατοτητων.

οπως εγραψε ο καθηγητης Αλαν Τομσον και οι συναδελφοι του, στην Επιθεωρηση Νευρολογιας Λανσετ, με την ερευνα ανακαλυπτονται πολλες ενδιαφερουσες ιδιοτητες των συστατικων του χασις, που μεχρι σημερα ηταν αγνωστες και η πιο σημαντικη απο τις οποιες ειναι η δυνατοτητα τους να λειτουργουν προστατευτικα για το νευρικο συστημα.

τα αποτελεσματα της πειραματικης εφαρμογης των φαρμακων σε ασθενεις με σοβαρα προβληματα σκληρυνσης αναμενονται το καλοκαιρι και τα πρωτα φαρμακα που η συσταση τους θα εχει τη βαση της στην ινδικη κανναβη εξεταζονται για να λαβουν αδεια.

Κυβερνητικες και επιστημονικες επιτροπες

"Εκθεση της Ινδικης Επιτροπης"

Κατά την τελευταια δεκαετια του 19ου αιωνα, η Βρετανικη κυβερνηση ανησυχωντας από την διαδοση της χρησης της κανναβης αναμεσα στον αγγλικο στρατο κατοχης των Ινδιων, ανεθεσε σε μια επιστημονικη επιτροπη γνωστη ως Ινδικη Επιτροπη, να διερευνησει τις βιολογικες και κοινωνικες συνεπειες της χρησης της κανναβης.
Το 1894 δημοσιευτηκε η "Εκθεση της Ινδικης Επιτροπης", ένα μοναδικο επιστημονικο ντοκουμεντο 3.281 σελιδων που τα συμπερασματα της επιβεβαιωνονται συνεχως απ ολες τις μεταγενεστερες ερευνες μεχρι σημερα.
Οι συντακτες της, υστερα από εξονυχιστικη διερευνηση και λεπτομερη καταγραφη ολων των πτυχων του ζητηματος, κατεληξαν στο συμπερασμα ότι:

1ον. η περιστασιακη χρηση της κανναβης μπορει να είναι ευεργετικη.

2ον. η συντηρητικη χρηση της κανναβης δεν εχει καμμια αρνητικη συνεπεια.

3ον. η συντηρητικη χρηση της αποτελει τον κανονα κι η καταχρηση της την εξαιρεση.


Εκθεσεις κυβερνητικων επιτροπων για την κανναβη

1894 - Εκθεση της «Ινδικης Επιτροπης» της Βρετανικης και της Ινδικης κυβερνησης

1994 - Εκθεση της επιτροπης του Δημαρχου της Ν. Υορκης. La Guardia Report

1968 - Εκθεση της Συμβουλευτικης Επιτροπης της Βρετανικης κυβερνησης Wootton Report

1970 - Πρωτη Εκθεση της Κυβερνητικης Επιτροπης του Καναδα. Interim Report

1971 - Εκθεση του National Institute on Drug Abuse NIDA στο Κογκρεσο των ΗΠΑ

1972 - Εκθεση της Κυβερνητικης Επιτροπης της Ολλανδιας

1972 - δευτερη Εκθεση της Κυβερνητικης Επιτροπης του Καναδα. Cannabis

1972 - Εκθεση της National Commission on Marihuana and Drug Abuse των ΗΠΑ : Marihuana: A Signal of Misunderstanding

1973 - Εκθεση της National Commission on Marihuana and Drug Abuse των ΗΠΑ: Drug Abuse in America: Problem in Perspective

1974 - Εκθεση Επιτροπης της Γερουσιας των ΗΠΑ: Eastland Report

1975 - Εκθεση του Drug Abuse Council των ΗΠΑ

1975 - Εκθεση της Ενωσης Καταναλωτων των ΗΠΑ: Licit and Illicit Drugs

1976 - Εκθεση της Κοινοβουλευτικης Επιτροπης της Αυστραλιας

1977 - Εκθεση της Ακαδημιας Επιστημων της Νεας Υορκης ΝΥΑS : Chronic Cannabis Use

1979 - Εκθεση της Συμβουλευτικης Επιτροπης της Βρετανικης κυβερνησης

1982 - Εκθεση της Συμβουλευτικης Επιτροπης της Βρετανικης Κυβερνησης.

1986 - πρωτη Εκθεση της Εξεταστικης Επιτροπης του Ευρωπαϊκου Κοινοβουλιου για τα ναρκωτικα στις Ευρωπαϊκες χωρες.

1992 - δευτερη Εκθεση της Ερευνητικης Επιτροπης του Ευρωπαϊκου Κοινοβουλιου για την εξαπλωση του οργανωμενου εγκληματος που σχετιζεται με το λαθρεμποριο των ναρκωτικων στα κρατη μελη.


Ολες αυτές οι εκθεσεις συμφωνουν ότι η χρηση της κανναβης:

1ον. δεν προκαλει τοξικομανια.

2ον. δεν εχει αρνητικα βιολογικα αποτελεσματα η συντηρητικη χρηση. Αλλα και σε περιπτωσεις καταχρησης τα αποτελεσματα της είναι πολύ υποδεεστερα από αυτά που προκαλει η χρηση του αλκοολ και του καπνου.

3ον. δεν εχει αιτιολογικη σχεση με τη χρηση αλλων τοξικομανιογονων ουσιων - δεν αποτελει προσταδιο για τη χρηση ναρκωτικων και είναι αβασιμη η θεωρια της κλιμακωσης.

4ον. δεν αποτελει παραγοντα εγκληματικοτητας.


Ελληνες επιστημονες που μελετησαν την κανναβη

Γ. Αγιουταντης, καθηγητης ιατροδικαστικης: αντιθετα από ό,τι συμβαινει με τα οπιουχα, η παρατεταμενη χρησις του χασις δεν παρουσιαζει σωματικο συνδρομο από χρονια δηλητηριαση.

Δ. Βαρωνος, καθηγητης φαρμακολογιας: ανθεκτικοτις και σωματικη εξαρτησις φαινεται ότι δεν αναπτυσονται εκ της χρησεως της Ινδικης κανναβεως - χασις

Α. Κουτσελινης, καθηγητης Ιατροδικαστικης: γεγονος παραμενει ότι η μαριχουανα δεν είναι ναρκωτικον ως τα κλασικως παραδεδεγμενα. δεν ειμαι διεγερτικον, καταπραϋντικον, ηρεμιστικον, ναρκωτικον ή ψευδαισθησιογονον. Η λεξις ευφορικον ισως προσεγγιζει περισσοτερον. Δεν οδηγει αναμφισβητητως εις εθισμον.

Γ. Λογαρας, καθηγητης φαρμακολογιας: ο οργανισμος δεν φαινεται να εθιζεται εις αυτό διοτι η δοσις αυτου δεν χρειαζεται να αυξηθει. Ουτε σωματικη εξαρτησις παρατηρηται οια επι των τοξικομανιογονων φαρμακων, ητοι δεν παρατηρειται συνδρομον στερησεως.

Μ. Μαρσελος, καθηγητης φαρμακολογιας: η μακροχρονια ληψη κανναβινοειδων δεν εχει συσχετιστει με την εγκατασταση σωματικης εξαρτησης.

Κ. Στεφανης, καθηγητης ψυχιατρικης: η κανναβη δεν δημιουργει βιολογικη εξαρτηση.

Α. Δαβαρουκας και Γ. Σουρετης, γενικοι αρχιατροι: το χασις δεν δημιουργει εθισμο, δεν αναπτυσει σωματικη εξαρτηση.


Σημερα η θεραπευτικη χρησιμοτητα της κανναβης και των παραγωγων της είναι αποδεδειγμενη και αποδεκτη για το ακολουθο ευρυ φασμα παθολογικων καταστασεων:

1ον. Γλαυκωμα (ενδοφθαλμια υπερταση)

2ον. Παρενεργειες της χημειοθεραπειας (ναυτια και εμετοι)

3ον. Ασθμα

4ον. Επιληψια και Σπασμοι

5ον. Καταθλιψη, αγχος, ανορεξια

6ον. Αλγη, διαφορου αιτιολογιας

7ον. Κακοηθεις Νεοπλασιες

8ον. Εξαρτηση από οιοπουχα και αλκοολ


Είναι το πιο ατοξικο από τα διαθεσιμα φαρμακα.

Εχει ευρυτατο πεδιο θεραπευτικων εφαρμογων.

Δρα μεσω μηχανισμων που διαφερουν από αυτους των αλλων φαρμακων.

Μπορει να συνδυαστει αποτελεσματικα και με ασφαλεια με οποιοδηποτε φαρμακο.

Ο θανατος από υπερβολικη δοση είναι πρακτικα αδυνατος.

Η θανατηφορα δοση καθαρης τετραϋδροκανναβινολης είναι 150 γραμμαρια.
Είναι 40.000 φορες μεγαλυτερη από την αποτελεσματικη δοση, ενώ η θανατηφορα δοση του αλκοολ είναι μολις 4 εως 10 φορες μεγαλυτερη από τη συνηθη αποτελεσματικη του δοση.


Ιατρικες ερευνες

Το 1970, ο Lester Grinsoon, καθηγητης της ψυχιατρικης στην Ιατρικη σχολη του Χαρβαρντ, δημοσιευσε την πρωτοποριακη μελετη του Marihuana Reconsidered, στην οποια συνοψιζε τις μεχρι τοτε επιστημονικες γνωσεις για την κανναβη και δυναμιτιζε την δαιμονολογια της κατασταλτικης αντιμετωπισης της.

Το 1971, η Ακαδημια Επιστημων της Νεας Υορκης διοργανωσε μια διεπιστημονικη διασκεψη που ασχοληθηκε με τις βιολογικες επιδρασεις της μαριχουανας και με τη χρηση της ως μεσου κοινωνικου ελεγχου.
Σε αυτή τη διασκεψη διαπιστωθηκε ότι από ιατρικη αποψη η μαριχουανα είναι λιγοτερο βλαπτικη από το αλκοολ, το τσιγαρο, και διαφορα φαρμακα (όπως τα βαρβιτουρικα) και υποστηριχτηκε ότι: σε κανενα δεν πρεπει να επιβαλλονται ποινικες κυρωσεις γιατι βαζει σε κινδυνο τη δικη του υγεια και μονο.

Το 1973, ο Tod Mikuriya, καθηγητης στο πανεπιστημιο Μπερκλεϊ, επιμεληθηκε την εκδοση ενός μοναδικου ντοκουμεντου με τιτλο Marihuana Medical Papers το οποιο περιλαμβανει τις σημαντικοτερες εργασιες για την κανναβη από το 1839 μεχρι το 1972.

Το 1976, το National Institute on Drug Abuse (NIDA) εδωσε στη δημοσιοτητα τα πορισματα της πολυχρονης (1967 � 1975) διεθνους ερευνητικης προσπαθειας που ειχε οργανωσει, χρηματοδοτησει και εποπτευσει.
Στους δυο τομους της εκθεσης, που εχει τιτλο Pharmacology of Marihuana, αναλυονται εξαντλητικα οι χημικες, μεταβολικες, κυτταρικες, ανοσολογικες, ορμονικες, γενετικες, αναπαραγωγικες, νευτοφυσιολογικες και νευροφαρμακολογικες δρασεις της κανναβη, οι επιδρασεις της στη συμπεριφορα, τα αποτελεσματα απο τη μακροχρονια χρηση της, και τελος οι θεραπευτικες της δυνατοτητες.

Μεταξυ 1970 και 1980, ειδαν το φως της δημοσιοτητας τα πορισματα από τις πολυχρονες συγκριτικες μελετες σε χρονιους χρηστες κανναβης που εγιναν στη Τζαμαϊκα, την Κοστα Ρικα, και την Ελλαδα.
Μια από αυτές εδειξε ότι η βλενογονος μεμβρανη των πνευμονικων κυψελιδων των χρονιων χρηστων κανναβης (αλλα όχι καπνου) ηταν σε κατασταση μη καπνιστου, χωρις ιχνη ερεθισμου.
Μια άλλη εδειξε ότι η ΤΗC, το ψυχοενεργο συστατικο της κανναβης, διεγειρει και τονωνει το ανοσολογικο συστημα των χρηστων.

Οι αντικαρκινικες της ιδιοτητες εχουν αποδειχθει από αρκετες πολυετεις ερευνες σε πανεπιστημια και νοσοκομεια που εληξαν προσφατα.

Το 2003 ανακοινωθηκαν τα αποτελεσματα ερευνας για την θεραπεια του καρκινου του εγκεφαλου σε ποντικια.
Οι επιστημονες εκαναν ενεσεις κατευθειαν στον ογκο του εγκεφαλου με καθαρη THC και διαπιστωσαν με εκπληξη την συντριπτικη υποχωρηση και θεραπεια του καρκινου σε ποσοστο πανω από 80%. Αλλα και το υπολοιπο 20% παρουσιασε βελτιωση.

Αυτό όμως που προβληματισε τους ερευνητες ηταν η απουσια οιδηματος στον εγκεφαλο (από τον βαρβαρο τροπο εκχυσης της THC με συριγγα) που φυσιολογικα αναμενοταν.

















Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...